Skip to content

Predstavitev

Fizikalna in rehabilitacijska medicina

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) rehabilitacijo definira kot uporabo vseh sredstev, namenjenih zmanjšanju prizadetosti, oviranosti in usposabljanju ljudi z zmanjšano zmožnostjo za kar najboljšo socialno integracijo.

Fizikalna in rehabilitacijska medicina (FRM) je samostojna specialnost, ki se ukvarja z izboljševanjem telesnih in kognitivnih funkcij ter s prilagajanjem osebnih in okoljskih dejavnikov, kar bolniku omogoča večjo dejavnost in boljšo kakovost življenja.

V naši specialistični ambulanti obravnavamo predvsem osebe z mišičnoskeletnimi in nevrološkimi okvarami.

Osnovne pristojnosti in predstavitev programa:

 • Usmerjena anamneza, klinični pregled in diagnostika, ki vključuje vse dimenzije telesnih funkcij, povezanih s procesom rehabilitacije, skladno z merili MKF (mednarodna klasifikacija funkcioniranja, zmanjšane zmožnosti in zdravja).
 • Ocenjevanje in vrednotenje funkcijskih omejitev, ki vključuje tehnične meritve mišične moči, obsega gibljivosti, analizo gibalnih vzorcev in testiranje drugih funkcij, glede na rehabilitacijski proces.
 • Napotitev na diagnostične preiskave (Rtg, UZ, CT, MRI in drugo), ki so potrebne za opredelitev strukturnih sprememb in usmeritev rehabilitacijskega procesa.
 • Izdelava rehabilitacijskega načrta, ki mora biti usklajen z možnostmi medicinskih postopkov zdravljenja in pričakovanji bolnika.
 • Predpisovanje fizikalne in delovne terapije, ki jo praviloma opravljajo drugi izvajalci rehabilitaijskega tima 
 • Predpisovanje zdravil za ponovno vzpostavitev ali izboljšanje telesne funkcije, npr. zdravljenje bolečine, protivnetno zdravljenje, uravnavanje mišičnega tonusa ipd.
 • Medicinski postopki z intraartikularnimi injekcijami in drugimi tehnikami farmakoloških posegov.
 • Predpisovanje medicinskih pripomočkov (MP) s pooblastili sekundarnega nivoja.
 • Ocena stanja in izida rehabilitacijske obravnave po končanem zdravljenju, tudi prognoza in priporočila za nadaljnje ukrepe, vključno s področja socialne in invalidske zakonodaje. Ocenijo se tudi pomembni dejavniki okolja.
 • Sodelovanje s specialisti sorodnih medicinskih panog, po potrebi napotitev bolnika v bolnišnico ali ustrezno rehabilitacijsko ustanovo, ki vključuje timski pristop.
 • Edukacija bolnika.

Čakalne dobe za zavarovane osebe

Čakalna doba za prvi pregled s stopnjo nujnosti redno do 90 dni

Čakalna doba za prvi pregled s stopnjo nujnosti hitro do 30 dni

Čakalna doba za prvi pregled s stopnjo nujnosti zelo hitro do 7 dni

Posodobljeno 03.07.2023

Čakalna doba pod stopnjo nujnosti »zelo hitro« je odvisna od primera in se določi na podlagi medicinske dokumentacije in po potrebi triažnega pregleda.

Čakalne dobe lahko preverite tudi na eZdravje (Ministrstvo za zdravje).

Napotnico lahko preverite na eZdravje (Ministrstvo za zdravje).

Samoplačniške storitve brez napotnice se opravljajo po dogovoru s pacientom.

Samoplačniki

Cenik samoplačniških zdravstvenih pregledov (pdf).

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in anonimno beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.